In bepaalde situaties dient de teruggaaf energiebelasting direct te worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Dit geldt bij:

  1. Een clustering waarbij de verschillende aansluitingen worden beleverd door verschillende leveranciers;
  2. Meerdere WOZ-objecten achter één aansluiting;
  3. Een teruggaaf op basis van een ANBI-status.

Normaliter bedraagt de doorlooptijd van de behandeling door het Energieteam 8 weken. Binnen die periode wordt de aanvraag inhoudelijk beoordeeld en bij een positieve uitkomst de benodigde beschikkingen opgesteld en bedragen uitbetaald. Onze ervaring is dat deze deadline praktisch altijd werd gehaald. Tot nu.

In het eerste kwartaal van 2021 merkten wij dat er geen beschikkingen meer op de deurmat vielen. Uit navraag bleek er een ‘technisch’ probleem te zijn ontstaan. Per 1 januari 2021 is de Belastingdienst voor deze trajecten overgestapt op een nieuw IT-systeem. Dit moest omdat de Rekenkamer van mening was dat het oude systeem niet meer voldeed. Ondanks diverse testrondes bleek in januari dat de nieuwe software niet correct functioneerde: het probleem zit voornamelijk in het correct geautomatiseerd aanmaken van betaalbatches van de beschikkingen. Dit probleem duurt voort tot het moment van schrijven.

Als gevolg hiervan zijn er sinds januari praktisch geen geautomatiseerde nieuwe beschikkingen meer afgegeven voor clusteringen en WOZ’s. Voor ANBI’s lijkt wel een oplossing te zijn gevonden. De standaard doorlooptijd van 8 weken word hierdoor niet meer behaald en is inmiddels opgerekt naar 16 weken. Op dit moment staan er ruim 12.000 verzoeken uit bij het Energieteam, waar men wel al heeft voorgesorteerd door nieuwe medewerkers aan te trekken.

Er wordt geen termijn afgegeven wanneer men verwacht dat de problemen zijn opgelost. Wel betaalt de Belastingdienst netjes rente over de toegekende bedragen als gevolg van de langere doorlooptijd.

Waarschijnlijk duurt het dus langer voordat u de teruggaaf ontvangt, echter: ‘wat in het vat zit, verzuurt niet.’

Neem vrijblijvend contact op via: info@energiebelastingteruggaaf.nl of 030-3079181.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u nu geen nota bij de hand?

Geen probleem! Laat hier uw contactgegevens achter.

Binnen 2 werkdagen nemen wij contact met u op.