Vermindering energiebelasting (voorheen ‘heffingskorting’) kan u geld opleveren, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch kan het mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. Hoe dat zit leest u in deze blog.

Energie is een basisbehoefte, maar we gebruiken al snel meer dan nodig is. We betalen belasting over energie omdat de overheid wil dat we collectief minder energie verbruiken. De belasting op energie is relatief hoog (bij elkaar bestaat de uiteindelijke energieprijs voor meer dan de helft uit belastingen) en dat stijgt elk jaar een beetje.

Opbouw energierekening

Wanneer u uw energierekening goed bekijkt dan zult u zien dat het totaalbedrag een optelsom is van kosten voor verbruikte energie en verder voor een groot deel bestaat uit overheidsheffingen. U betaalt energiebelasting voor elke kubieke meter gas en elke kWh stroom. Om de investering in duurzame energie te stimuleren heft de overheid nog een extra toeslag: ‘Opslag Duurzame Energie’, oftewel ODE. Over het totaalbedrag heft de overheid vervolgens nog eens 21% btw. 

Waarom vermindering energiebelasting/heffingskorting?

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Daarom vermindert zij de energiebelasting met een vast bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op de verschuldigde energiebelasting.

De overheid stelt de hoogte van de vermindering energiebelasting jaarlijks opnieuw vast en de energieleverancier verrekent die vermindering met uw jaarafrekening.

Opletten bij overstap naar andere energieleverancier

Wanneer u gedurende het jaar overstapt naar een andere energieleverancier dan behoudt u uw recht op vermindering energiebelasting. Let u er dan wel op te vermelden dat het gaat om een ruimte met verblijfsfunctie anders loopt u de vermindering energiebelasting mis. Doe dat ook als het een ruimte betreft waar u (nog) geen gebruik van maakt zoals een woning of kantoor waar u pas later heen verhuist.

De energieleverancier verrekent de vermindering energiebelasting over de periode waarin u energie hebt afgenomen, dus het aantal dagen waarover uw jaarrekening gaat.

Vermindering energiebelasting 2020

De Rijksoverheid stelt de hoogte van de belastingvermindering jaarlijks vast. De vermindering energiebelasting is dit jaar van €267,54 ex. btw (2019) naar €435,68 ex. btw (2020) gegaan. Per kWh betaalt u deze eerst zelf (€0,125/kWh ex. btw, en daaroverheen nog eens 21% btw. Het totaalbedrag van de vermindering energiebelasting bedraagt €527,17 inclusief btw per aansluiting.

In welke gevallen hebt u recht op vermindering energiebelasting?

Het recht op vermindering energiebelasting geldt voor gebouwen met een stroomaansluiting en een verblijfsfunctie. Voorwaarde is dat er ook daadwerkelijk stroom wordt verbruikt.

Wanneer is er sprake van een verblijfsfunctie

Onder ruimtes met een verblijfsfunctie worden ruimtes verstaan waar mensen zich voor langere tijd achtereen bevinden. Hieronder vallen onder andere woningen en kantoren maar ook vakantiewoningen, kerken en clubgebouwen.

Er zijn natuurlijk ook ruimtes zonder verblijfsfunctie waar een stroomaansluiting is, en waar mensen zich (in letterlijke zin) ook kunnen bevinden, maar meestal niet voor langere tijd achter elkaar. Bijvoorbeeld garageboxen, trappenhuizen en riolen. Op die ruimtes geldt de vermindering energiebelasting niet.

Locaties met een verblijfsfunctie

Vermindering energiebelasting geldt voor ruimtes met een verblijfsfunctie zoals hotels
Hotel is een ruimte met verblijfsfunctie
Algemene aanduidingVoorbeelden
Objecten voor (permanente) bewoningWoning, flat, bungalow, kelder, souterrain, wooncontainer, woonboot, ark, leegstaande panden
Objecten voor tijdelijke of vakantie bewoningCaravan, camping, zomerhuis, vakantiewoning
Objecten voor het uitoefenen van een bedrijf of beroep.Kantoor, werkplaats, fabriek, winkel, kiosk, school, crèche, gemeentehuis, zorginstellingen
Land- en tuinbouwbedrijfBoerderij, kassen, kwekerij, tuinderij, stallen, veeteeltbedrijf
Brughokje met mogelijkheid voor bemanningBemanbaar brughokje
Bouwaansluitingen voor aansluiting van een object met verblijfsmogelijkheid, op het WOZ-perceel.Bouwaansluitingen op bouwkeet, directiekeet, bemande kraan.
Objecten voor evenementenCircus, feesttent
Ruimtes voor het houden van voorstellingenConcertzaal, schouwburg, museum, bioscoop
Verenigingshuis, overdekte verenigingsterreinen of terreinen met accommodatiesDorpshuizen, sportaccommodaties, gymzaal, clubhuizen, manege, overdekte ijsbaan, golfbaan
Horeca gebonden gelegenhedenHotel, pension, café, restaurant, kantine
Religieuze gebouwenKerk, moskee, klooster
AulaAula, crematorium

Locaties zonder een verblijfsfunctie

Vermindering energiebelasting geldt niet voor ruimtes zonder verblijfsfuncties zoals niet-overdekte schaatsbanen
Niet-overdekte schaatsbaan is een ruimte zonder verblijfsfunctie
Algemene aanduidingVoorbeelden
Algemene voorzieningen bij flatsCentrale voorzieningen, exploitatie- en portiekverlichting, trapverlichting
Bouwaansluiting zonder aangesloten object dat geschikt is voor verblijfHuis in aanbouw (tot moment van oplevering)
Garageboxen zonder verblijfsmogelijkheid (zonder bewakingsloge, betaalkantoortje etc.)Garageboxen, parkeergarage, parkeerterrein
Toiletgebouw (onbemand)Onbemand toiletgebouw
Verenigingsterreinen die niet-overdekt zijn en waarop zich geen verblijfsobjecten bevinden (zonder keten, kantines, kleedkamers)IJs-/schaatsbaan, schietbaan, kaatsveld, openluchttheaters
BeregeningsinstallatieBeregeningsinstallatie
VolkstuinVolkstuin
BegraafplaatsKerkhof, kadaverhuisje
Havenverlichting installatieAanlegsteiger, havenverlichting, baken
Voorzieningen voor de exploitatie van Warmte-, Gas-, Elektriciteit-, CAI-, Internet- of Telefonie-netwerken.CAI-versterker, antenneversterker, CAI kast, kabelkast, gas ontvangststation, gas afsluiter, gasdepot, GSM mast of andere zendmast (onbemand), kathode bescherming, meet- en peilstation, warmte verdeelstation

Aan bovenstaande overzichten (bron: energieleveranciers.nl) kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe u kunt besparen op energiekosten

Het eerste t/m het 3485e kWh dat u in een jaar verbruikt kost dus eigenlijk ongeveer 6 cent ex. btw. Vanaf het 3485e kWh/jaar komt daar 12,5 cent aan energiebelasting bij. De eerste kWh kosten 3 x minder dan de kWh die daarna komen. Het loont dus om zuinig te zijn met energie en onder die grens te blijven.

Wanneer er geld bij u wordt bijgeschreven

Omdat er sprake is van één vastgesteld bedrag dat voor elke aansluiting hetzelfde is, kan het gebeuren dat u een bedrag krijgt bijgeschreven. Daar is sprake van als het bedrag van de vermindering hoger is dan de energiebelasting zelf. Bent u in het bezit van zonnepanelen dan kan het nog gunstiger uitpakken!

Vermindering energiebelasting bij zonnepanelen

Wanneer u uw eigen energie opwekt betaalt u dankzij de salderingsregeling al minder belasting over uw energie. Wanneer u meer stroom terug levert dan dat u in een jaar afneemt, kunt u zelfs negatief uitkomen dus geld terugkrijgen. En het leuke is: u krijgt dan toch ook nog de vermindering energiebelasting! Als de zon vaak schijnt en u daarnaast zuinig bent met het verbruik van stroom dan wordt u daarvoor niet ‘gestraft’ met een lagere heffingskorting. U ontvangt dezelfde heffingskorting als ieder ander, dus als u zuinig bent met stroom en meer zonnepanelen plaatst, dan bent u extra voordelig uit! Wanneer u zonnepanelen bezit loont het de moeite om erop te letten dat u minder dan 3585 kWh/jaar bij hoeft bij te kopen.

Wilt u meer weten over besparingen op energie, neemt u dan contact op met de specialisten van energiebelastingteruggaaf.nl.

Besparen op energiekosten in een collectief

energiebelastingteruggaaf.nl is een initiatief van The Bill Doctor, een deskundige organisatie die zich al ruim een decennium enkel en alleen met energie bezighoudt en voor meer dan 4600 deelnemers besparingen doorvoert in een collectief.

Contact energiebelastingteruggaaf.nl

Neem vrijblijvend contact op via: info@energiebelastingteruggaaf.nl of 030-3079181.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u nu geen nota bij de hand?

Geen probleem! Laat hier uw contactgegevens achter.

Binnen 2 werkdagen nemen wij contact met u op.