Als u uw energierekening nader bekijkt, ziet u dat een flink deel van de rekening bestaat uit belastingen. Dat is niet altijd zo geweest. Hoe zijn de verschillende energiebelastingen tot stand gekomen en waarom heft de overheid belasting op een basisbehoefte als energie? De antwoorden op deze vragen leest u in deze blog.

Geschiedenis van energiebelasting

De overheid heeft de zogenaamde ‘regulerende energiebelasting’ ingevoerd in 1996. De invoering van energiebelasting is onderdeel geweest van de vergroening van het belastingstelsel door de kabinetten Kok 1 en Kok 2 (ook bekend als Paars 1 en Paars 2).

Doel van energiebelasting

Het doel van energiebelasting was en is om de uitstoot van kooldioxide te verminderen en energiebesparing te bevorderen. Door het energieverbruik terug te dringen zou de CO2-uitstoot kunnen worden verlaagd, een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen worden gestimuleerd en de productie van groene energie juist worden bevorderd. Naast het reguleren van energieverbruik spekt deze belasting de staatskas.

Groene energie was vrijgesteld van belasting

In het begin was groene energie daarom vrijgesteld van deze belasting. Later bleek dat die vrijstelling leidde tot het weglekken van belasting naar het buitenland, doordat daar op veel grotere schaal groene energie werd opgewekt met waterkracht en windenergie.

De belastingbetaler merkte in het begin nog weinig van de invoering van energiebelasting in zijn portemonnee doordat de heffing budgetneutraal werd ingevoerd: een aantal andere belastingen op arbeid en bedrijfswinst werden tegelijkertijd verlaagd. Later werden huishoudens gecompenseerd via de heffingskorting.

Wet Opslag Duurzame Energie (ODE)

In een latere fase, in het jaar 2013, is een andere nieuwe belastingheffing ingevoerd, de zogenaamde Wet Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren.

Zowel over regulerende energiebelasting als over ODE wordt btw berekend. Al met al bestaat onze energierekening inmiddels voor een flink deel uit belastingen.

Energiebelasting gekoppeld aan energieverbruik

De heffing is gekoppeld aan het verbruik dus u betaalt meer belasting als u meer energie verbruikt.

Tabel energiebelasting 

EB – Elektra 2018 2019 2020
0 – 10.000 €                  0,10458  €          0,09863  €          0,09770
10.001 – 50.000 €                  0,05274  €          0,05337  €          0,05083
50.001 – 10.000.000 €                  0,01404  €          0,01421  €          0,01353

Bedragen zijn excl. Btw

Zoals u kunt zien in bovenstaande tabel is er sprake van een omgekeerde staffel, waarbij het tarief elk jaar opnieuw door de overheid wordt bepaald. U betaalt meer over de eerste staffel omdat er voor de energiebelasting op elektriciteit sprake is van een degressief schijventarief. Voor het verbruik in de eerste schijf geldt het hoogste tarief per kWh. Voor het verbruik in de volgende schijven geldt steeds een lager tarief. Elk jaar beginnen de staffels opnieuw. Een gevolg daarvan is dat u in de eerste maanden van het jaar veel meer energiebelasting betaalt want u begint elk jaar in de hoogste staffel, en betaalt in de loop van het jaar minder naarmate u meer energie hebt verbruikt.

Vermindering energiebelasting/heffingskorting

De overheid beschouwt energie als basisbehoefte en komt de gebruikers tegemoet door middel van de vermindering energiebelasting, vroeger de heffingskorting genoemd. De vermindering energiebelasting is een vast bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting dat in mindering wordt gebracht op de energiebelasting. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie (zoals een huis of kantoor). Gebruikt u een minimale hoeveelheid energie, dan betaalt u relatief weinig energiebelasting. 

Tabel vermindering energiebelasting/heffingskorting

2018 2019 2020
 €                   308,54  €            257,54  €            435,68

Bedragen zijn excl. btw

Meer over energiebelastingteruggaaf.nl

Neem vrijblijvend contact op via: info@energiebelastingteruggaaf.nl of 030-3079181.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u nu geen nota bij de hand?

Geen probleem! Laat hier uw contactgegevens achter.

Binnen 2 werkdagen nemen wij contact met u op.