Nederland zit in een energiecrisis. De tarieven zijn binnen 1 jaar vervijfvoudigd en dat merkt de burger (lees: kiezer).

Daarom heeft de minister de energiebelasting 2022 opvallend herzien. De vermindering energiebelasting (ookwel heffingskorting) is flink verhoogd. Daarnaast heeft men alle 3 de energiebelastingstaffels verlaagd, waarbij voornamelijk de 1e staffel ontzet middels een verlaging van wel 60%!

In onderstaande tabel treft u een overzicht aan alle energiebelastingtarieven voor 2021 en 2022:

(*) per 2017 geldt voor laadpalen met een eigen aansluiting een verlaagd tarief van EB in de 1e schijf. Voor de overige schijven blijven de reguliere EB tarieven van kracht. Daarnaast is er geen ODE van toepassing voor dergelijke aansluitingen. (**) per 1 oktober 2021 geldt voor walstroom met een eigen aansluiting (behalve voor particuliere pleziervaartuigen) een verlaagd EB tarief over het gehele verbruik. Daarnaast is er geen ODE van toepassing van dergelijke aansluitingen.

Clusteren 2022: negatief?

Voor de oplettende lezer: voor het eerst is de energiebelasting in de 1e schijf, lager dan in de 2e schijf. Deze unieke situatie kan ervoor zorgen dat een clustering van aansluitingen tot een negatief bedrag leidt. Dan krijgt u dus geen geld terug, maar moet u bijbetalen vanwege het traject inzake: 1 WOZ-object met meerdere aansluitingen.

Praktijkvoorbeeld: stel je clustert 2 elektra-aansluitingen van een VvE met 10.000 kWh verbruik per stuk. In 2021 kreeg u in dat geval nog 426 euro (excl. btw) terug, maar moet u voor 2022 zo’n 68 euro (excl. btw) bijbetalen.

Wilt u dat wij voor uw organisatie uitrekenen of clusteren ook in 2022 interessant is? Neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

info@energiebelastingteruggaaf.nl of 030-3079181.



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u nu geen nota bij de hand?

Geen probleem! Laat hier uw contactgegevens achter.

Binnen 2 werkdagen nemen wij contact met u op.